Manakah Negara Pasaran Eksport Minyak Sawit Malaysia ?

Advertisement
Pasaran eksport minyak kelapa sawit Malaysia ke mana-mana negara? Sebagai pengeluar minyak sawit terbesar di negara ini di dunia, Malaysia mengeksport minyak sawit mereka ke negara-negara yang berbeza. Bukan sahaja menembusi Asia, pasaran eksport minyak sawit Malaysia juga sehingga beberapa negara di benua lain, termasuk Eropah.

Eksport minyak sawit ke negara-negara dalam tempoh beberapa tahun akan datang syarat-syarat ke atas dan ke bawah. Ia dipengaruhi oleh pelbagai isu-isu yang berkaitan dengan keadaan ekonomi di negara ini. Walau bagaimanapun, minyak sawit pasti masih mempunyai harapan yang baik untuk masa depan.

Pasaran eksport minyak kelapa sawit Malaysia

Minyak kelapa sawit yang dieksport bukannya semata hanya dalam minyak sawit, tetapi juga minyak sawit mentah (MSM). Walau bagaimanapun, kebanyakannya dalam bentuk eksport minyak sawit mentah, yang dikenal pasti oleh MSM. Selain MSM, eksport minyak sawit juga diiktiraf dalam produk lain. Semuanya dieksport dalam bentuk mentah untuk memenuhi keperluan masyarakat.

Pasaran negara utama eksport minyak sawit Malaysia ialah India. Berjuta-juta tan dieksport ke negara ini setiap tahun. Kemudian, diikuti oleh negara-negara dalam Kesatuan Eropah, China, ke Turki. Di tengah-tengah keadaan ekonomi semasa, pertumbuhan eksport berkurangan dan semakin meningkat. Berikut adalah beberapa maklumat penting mengenai eksport minyak sawit Malaysia pada awal tahun 2015:

1. Eksport ke India

Pada awal tahun 2015, dilaporkan bahawa eksport minyak sawit Malaysia ke India meningkat sebanyak 2.5 peratus dari 2013 hingga 2014. Ia dihantar terus oleh Persatuan Minyak Sawit Malaysia juga menilai India kekal sebagai destinasi eksport utama bagi Malaysia. India mengalami kadar pertukaran rupee yang rendah berbanding dolar AS dinilai akan menjadi penghalang kepada pertumbuhan pesat eksport minyak sawit Malaysia.

2. Eksport ke China

Untuk mengeksport ke China, nampaknya pada akhir 2014 menurun berbanding tahun 2013. Penurunan ini telah dicapai 9 peratus. Rupa-rupanya, ini adalah disebabkan oleh keadaan ekonomi China yang merosot sepanjang tahun.

3. Eksport ke Kesatuan Eropah, Turki, Amerika Syarikat dan Pakistan

Berbeza dengan China, eksport minyak sawit ke negara-negara Kesatuan Eropah, Turki dan Amerika Syarikat telah meningkat dengan ketara. Ini adalah disebabkan oleh batasan negara-negara ini untuk menghasilkan biofuel sahaja. Di samping itu, eksport ke Pakistan juga meningkat.

Dengan pelbagai usaha, kerajaan berharap Malaysia boleh mengekalkan status negeri sebagai pengeluar minyak sawit terbesar di dunia, ia tidak diambil-alih oleh Indonesia. Dengan pertumbuhan ekonomi semakin baik, Malaysia dijangka untuk menjalankan eksport minyak sawit ke mana-mana negara di seluruh dunia.

0 Response to "Manakah Negara Pasaran Eksport Minyak Sawit Malaysia ?"

Catat Komen